Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

κεφτέδες ετερόδοξοι

.

Σήμερα έφτιαξα κεφτεδάκια.

Εδώ που τα λέμε, δεν ήταν ακριβώς κεφτεδάκια.

Βαριέμαι φριχτά το τηγάνι. Από την άλλη, βαριέμαι και το ίδιο φαγητό συνέχεια. Κάθε εβδομάδα φτιάχνω μπιφτέκια. Ο μόνος τρόπος να φάει το παιδί κρέας. Είπα λοιπόν να κάνω μια παραλλαγή. Τα υλικά ήταν τα ίδια: κιμάς, βρεγμένο ψωμί, λιωμένο κρεμμύδι, μαϊντανός, αυγό, λάδι, αλάτι. Έβαλα και τριμμένο καρότο και κολοκύθι, για να τρώει το παιδί και λαχανικά, να γίνεται και πιο αφράτο το μείγμα. Πλάσαμε μικρά μπαλάκια μαζί με την κόρη μου, διασκεδάσαμε κυλώντας τα στο αλεύρι. Αντί όμως να τα ψήσω στη σχάρα, έριξα μισό δάχτυλο λάδι σε ένα ταψί, το άφησα στο φούρνο να κάψει καλά και τα έριξα μέσα.

Έμοιαζαν αρκετά με κεφτέδες. Άλλωστε όλα μια ιδέα είναι, σωστά; Τα γύρισα να κάνουν κρούστα κι απ' την άλλη. Για συνοδεία χυλοπίτες και σαλάτα μαρούλι. Όλα έμοιαζαν άψογα.

Το πράγμα στράβωσε από την αρχή. Εκείνος πείνασε νωρίς, εγώ και το παιδί ζωγραφίζαμε, δεν είχαμε όρεξη να φάμε. Άλλη φορά ίσως είχα πει οκέι, ας φάμε τώρα. Σήμερα όμως αποφάσισα πως δεν χρειάζεται. Όποιος πεινάει, τρώει. Κατέβασε μούτρα.
- Δε μου αρέσει να τρώω μόνος μου.
- Βάλε ένα πιάτο κι έλα στο σαλόνι να μας κάνεις παρέα.
Ξύνισε κι άλλο τα μούτρα του.
- Προτιμώ να περιμένω.

Αυτή η μανία να τρώει πάντα όλη η οικογένεια μαζί, με πνίγει. Όλοι οι φίλοι μου όταν το ακούνε ενθουσιάζονται. Συσφίγγει, λέει, τους δεσμούς. Ναι, τους συσφίγγει, μέχρις ασφυξίας. Ας πάρουμε και καμμιά ανάσα! Ας τρώμε μαζί, ας είμαστε ελεύθεροι όμως καμμιά φορά να φάμε και χώρια!

Μια ζωή θυμάμαι το οικογενειακό τραπέζι, πρωί μεσημέρι βράδυ, πάντοτε οι τρεις μας: ο πατέρας μου, η μάνα μου, εγώ. Το καθετί ήταν πάντα στη θέση του, αμετακίνητο: πιάτα, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, το μπουκάλι με το παγωμένο νερό. Το καθετί είχε τη σειρά του. Τρώγαμε όλοι μαζί, περιμένοντας ο ένας τον άλλον. Εγώ πάντα αργούσα να τελειώσω και πάντα με έπιανε αγωνία, δεν μου άρεσε να τρώω μόνον εγώ και οι άλλοι να με περιμένουν. Μετά το φαγητό το μαρτύριο συνεχιζόταν: ερχόταν το φρούτο. Άλλα πιάτα, άλλα μαχαιροπήρουνα, άλλο νερό, άλλη ιεροτελεστία. Πρέπει να είχα κλείσει τα δεκαπέντε πια όταν άρχισα να σηκώνομαι από το τραπέζι πριν τελειώσουμε - τουλάχιστον την ώρα του φρούτου.

Τελειώσαμε τη ζωγραφιά μας. Μισή ώρα αργότερα καθήσαμε όλοι μαζί στο τραπέζι. Μου έδωσε να σερβίρω πρώτα το πιάτο του παιδιού, μετά το δικό μου, τελευταίο το δικό του. Με την πρώτη μπουκιά το στόμα του σφίχτηκε. Δεν είπε τίποτα, συνέχισε να τρώει με εκείνο εκεί το ύφος "πάλι δεν τρώγεται, αλλά θα κάνω πως δεν το κατάλαβα". Δοκίμασα έναν κεφτέ. Μου φάνηκε ωραιότατος. Η μικρή βούτηξε το πηρούνι στις χυλοπίτες.
- Μμμμμ, τι ωραίο φαγητό!
- Ωραίο, έτσι; Κι εμένα μ' αρέσει!
- Ωραίοι οι κεφτέδες!
- Ναι, είδες πώς μας πέτυχαν;
Εκείνος δεν σταύρωσε κουβέντα.

Το ξέρω αυτό το ύφος. Το έχω σιχαθεί δεκαπέντε χρόνια τώρα. Είσαι άχρηστη, δεν ξέρεις να μαγειρεύεις, δεν κάνεις για νοικοκυρά, δεν είσαι γυναίκα εσύ, μα τι να κάνω, κάνω υπομονή, αφού δεν είσαι άξια για παραπάνω...

Όλη η ώρα στο τραπέζι πέρασε έτσι. Στο τέλος τον ρώτησα:
- Πώς σου φάνηκε το φαγητό;
Κόμπιασε.
Απάντησε αργά, με τόνο φωνής "προσπαθώ να μην σε προσβάλλω":
- Κάπως πολύ λαδερό για το γούστο μου. Έριξες παραπάνω λάδι στα μπιφτέκια;
- Δεν είναι ακριβώς μπιφτέκια. Ήθελα να κάνω κεφτέδες, αλλά για να γλιτώσω το μπελά του τηγανιού, είπα να τους κάνω στο φούρνο.
- Α!
Χαμογελώ.
- Σε μπέρδεψα, έτσι;
Καχύποπτο βλέμμα.
- Έβαλες δυόσμο;
Αυτή η ερώτηση με εκνευρίζει. Για εκείνον, δεν υπάρχει μέση οδός: υπάρχουν μπιφτέκια, υπάρχουν κεφτέδες. Τα μπιφτέκια έχουν μαϊντανό, οι κεφτέδες έχουν δυόσμο. Κεφτέδες με μαϊντανό; Αδιανόητο.
- Όχι, έβαλα μαϊντανό.
Παύση.
- Κοίτα να δεις, εγώ δεν κολλάω στις συνταγές. Αυτοσχεδιάζω. Αφού το ξέρεις. Άμα δε θες να τα πεις κεφτέδες, μην τα λες. Πες τα μπιφτέδες. Πες τα κεφτέκια. Πες τα όπως θες. Είναι κιμάς ζυμωμένος με διάφορα και ψημένος στο φούρνο σε ένα ταψί με λάδι.
Παύση.
- Σκέφτηκα πως θα ήταν πιο ελαφρύ έτσι παρά στο τηγάνι.
- Μη νομίζεις. Έτσι ρουφάει περισσότερο λάδι. Γιατί μένει μέσα στο λάδι. Ενώ στο τηγάνι, το λάδι είναι καυτό, κάνει κρούστα ο κεφτές, τον βγάζεις αμέσως, δεν προλαβαίνει να ρουφήξει.
Οφείλω να παραδεχτώ πως έχει δίκιο.
Παρόλα αυτά, εμένα μου άρεσαν.

Μαζεύω τα πιάτα.
- Οπωσδήποτε ήταν ένα ενδιαφέρον πείραμα.

Κανείς δεν γελάει με το χιούμορ μου.

Την άλλη φορά θα κάνω σνίτσελ.

Στο τηγάνι.

.

11 σχόλια:

b|a|s|n\i/a είπε...

αν περνούσε δευτερόλεπτο μετά τις μία και τριάντα νταν, και δεν ήμασταν όλοι στο τραπέζι, ολόκληρο σκηνικό στο σπίτι. τι άγχος και αυτό. να τρέχεις να προλάβεις. με κρύο, με βροχή, με ζέστη.

από την άλλη ποτέ μου δεν το κατάλαβα αυτό. να κρίνεις την μαγειρική των άλλων όταν εσύ ο ίδιος δεν έχεις την θέληση να μαγειρέψεις ή την δυνατότητα ή τις γνώσεις. απλά μπορείς να μάθεις. τόσο απλά. και ποιος είπε ότι μόνο η γυναίκα πρέπει να μαγειρεύει;

Απονενοημένη Νοικοκυρά είπε...

Α, πόσο χαίρομαι που και άλλοι βίωναν το "οικογενειακό τραπέζι" σαν εφιάλτη!

Το δεύτερο που λες δεν ισχύει. Ξέρει να μαγειρεύει καλύτερα από εμένα και του αρέσει πολύ η μαγειρική, ενώ σε μένα όχι τόσο. Το γιατί πρέπει να μαγειρεύει μόνο η γυναίκα - όταν μάλιστα ο άντρας και ξέρει και του αρέσει και η γυναίκα εργάζεται (επομένως δεν ισχύει το "εσύ έχεις χρονο", το επιχείρημα που πρόβαλε στην αρχή της συμβίωσής μας, όταν δεν εργαζόμουν ακομη) - είναι ένα ζήτημα για διδακτορική διατριβή κοινωνιολόγου.

Yannis Petsas είπε...

Ασ' τα να πάνε. Καλύτερα να μην φάμε μαζί, καλού - κακού.
Καλό βράδυ.

Απονενοημένη Νοικοκυρά είπε...

Δε βαριέσαι, θα παραγγείλουμε πίτσες.

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Yannis Petsas είπε...

Συμφωνώ με τον μπάτλερ. Βέβαια οι γυναίκες κάτι άλλο θα σκέφτονται όταν το ρίχνουν στην αναζήτηση αλλά ποτέ δεν θα στο πουν στα ίσα. Κάτι τρέχει με το ίσα και τις γυναίκες, το ψάχνω.

Απονενοημένη Νοικοκυρά είπε...

Κάπου είχε πάρει το μάτι μου μια ατάκα του τύπου "τους άντρες πρέπει να τους μοιράζουν μαζί με τις οδηγίες χρήσης".

Βέβαια, εκείνοι θα λένε το ίδιο για τις γυναίκες.

Υποθέτω ότι μπορώ να του συγχωρέσω τα πάντα, εκτός από το γεγονός ότι είναι άντρας :-))).

Idom είπε...

"Είναι τρομερός ο μικρός θόρυβος του αυγού..."

http://www.feelingsurfer.net/garp/poesie/Prevert.LaGrasseMatinee.html

Όταν ήμουν φοιτητής είχα περάσει πολλά μεσημέρια φρικιώντας, καθώς άκουγα τους θορύβους από το στρώσιμο τού μεσημεριανού τραπεζιού στο απέναντι διαμέρισμα.

Ανεξάρτητα από αυτό, εύχοαι καλά πειράματα!

Idom

Απονενοημένη Νοικοκυρά είπε...

θενξ, Ίδομ.

ολα θα πανε καλα... είπε...

από άντρες,έχω την καλύτερη εμπειρία όσον αφορά το φαγητό.Όπως και να έκανα μια συνταγή,αρχής γενομένης από τον πατέρα μου και μετά το φίλο μου,πάντα τους άρεσε ή μπορεί και να μη μου έλεγαν κάτι για να μη με προσβάλλουν.Δε μπορώ να απαντήσω με σιγουριά.Πάντως ήταν εύκολοι και έλεγαν πως όλα τους άρεσαν,αρκεί που τα έφτιαχνα με τα χεράκια μου.Από παραδοσιακές συνταγές μέχρι κουλαμάρες.Τέτοια πράγματα.Οπότε δεν είναι και το κατάλληλο θέμα για να τους τα χώσω εδώ.
:)
Πάντως οι "μπιφτέδες" και τα "κεφτέκια" δίνουν μια διαφορετική allure,στην παραδοσιακή μαγειρική.
:)
Μια χαρά σε βρίσκω.

Απονενοημένη Νοικοκυρά είπε...

"Μια χαρά σε βρίσκω".

Αυτό είναι επίσημη ιατρική διάγνωση;-)